Susu Badan Dia Banyak

Bismillahhirrahmannirrahim… alhamdulillah.. alhusaini masih lagi full breastfeed. Cabaran dalam tempoh nak capai 2 tahun itu masih ada.

Sambil2 cari idea nak tulis apa kat blog nie, saya dok baca dalam satu group kat fb nie.

Saya perasan ada sesetengah orang rasa mudah down bila tengok hasil tuai dia sikit dan hasil tuai orang lain banyak (susu)

Nie ayat yang biasa saya tengok

“Saya dari awal niat nak menyusukan anak, tapi susu tak ada”
“Saya memang nak BF anak tapi tak ada rezeki”

Dalam hati saya kata “Hari-hari dok ulang ayat tu, memang rezeki tu tak nak datang”

Mulai sekarang.. detik ini.. Ubah cara pemikiran anda. Be positive. SAYA BOLEH.. jangan lupa sertakan doa dan Mohon padaNYA..

Jom kita cari dan kenalpasti punca KENAPA SUSU BADAN SIKIT ? Lihat senarai ini

  1. Adakah Sesi perahan di buat dengan secara konsisten?
  2. Adakah kita minum air kosong dengan secukupnya?
  3. Adakah kita dalam mood yang baik, emosi yang stabil dan badan yang segar?
  4. Adakah badan kita cukup nutrien?

Bila dah kenalpasti, meh baca senarai kat bawah ini pula

Untuk berjaya dalam penyusuan,

1. Pump setiap 2 jam atau 3 jam sehari.
Cuba buat jadual pump. Dari situ, senang kita nak trace berapa kerap kita mengepam. Jangan nak cuba ngelat. Nanti anda yang rugi. Dan, tidak perlu tunggu payudara bengkak baru nak pump. Bila anda faham konsep supply & demand, anda telah berjaya melangkah satu anak tangga dalam penyusuan.

2. Jangan stress.
Bila kita stress, badan kita akan sibuk layan stress kita. Nanti tubuh badan kita ‘tak layan’ hormon2 penyusuan.

Macamana nak hilang stress? Dalam handphone ada I-Quran, buka dan dengar alunan al-Quran. Tak pun kita ber zikir. Last sekali, cari muzik yang bersesuaian. Jangan cari lagu sedih. Ke laut jadinya.

Be positive. Bagi datangnya aura positif. Set in your mind ‘Aku boleh nyusu anak aku sampai 2 tahun’. Bila datang rasa tenang, relaks dan gembira, secara tidak langsung tanpa kita sedari.. ada peningkatan dalam penghasilan susu.

3. Elakkan pengambilan minuman berkafien
Banyakkan minum air kosong. Bukan segelas yea. Tidak kurang dari 8 gelas dan sebaik2nya lebih 2 liter

4. Anda juga boleh ambil supplement khas untuk penyusuan. Anda boleh klik kat sini

Tak mahu ambil supplement boleh. Pastikan anda ambil sarapan pagi, tengahari dan malam dengan seimbang. Jangan kerana takut gemuk, anda makan ala kadar jea.

Jika anda takut gemuk, ambil lah supplemen untuk membantu anda bakar lemak 😀

Berminat nak dapatkan supplement, contact me

Nisha Razali ~018 215 1847~ | SID : 1004211

Kombinasi untuk PENYUSUAN

Bismillahhirrahmannirrahim,

Susu ibu ialah makanan paling sempurna untuk bayi. Ia mengandungi semua khasiat pemakanan  yang diperlukan oleh bayi seperti vitamin, garam galian, protein, lemak dan laktosa.susuibu

Pemakanan yang sesuai dan seimbang adalah penting bagi ibu yang memberikan anak mereka susu badan, kerana apa yang di makan oleh ibu akan diserap juga oleh si kecil.

Ada segelintir ibu yang menyusukan, tetapi bayinya nampak pucat & sangat kurus . Ini terjadi kerana pemakanan si ibu tidak seimbang atau zat-zat makanan ibu tidak dapat diserap dengan betul lantas mempengaruhi kualiti susu ibu. Kuantitinya mungkin banyak, tapi kualitinya kurang.

Jika anda terlalu sibuk untuk memastikan diet seharian dan seimbang, anda boleh mengambil supplemen sebagai alternatif. Saya sendiri mengamal Set Penyusuan 3M walaupun saya surirumah sepenuh masa.

Meh saya share set penyusuan mengikut budget anda. Jika anda ingin lain dari ini, boleh contact saya.

Set 3M (Breastfeeding Optimum)  & SET BREASTFEEDING PLATINUM

Siapa yang perlu ambil set ini? Set ini digalakkan kepada :

~ ibu yang ada masalah penyusuan

~ si ibu yang nak mula menyimpan stok

~ si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam

~ ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

SET 3M (BREASTFEEDING OPTIMUM)
Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Alfalfa                            330 biji  —>Tahan 1-5 bulan
ESP                                   850g  —>Tahan 1.5-2 bulan
Ostematrix                     120 biji  —>Tahan 1 bulan

HARGA : RMxxx.xx

 

BREASTFEEDING PLATINUM = Set 3M (BREASTFEEDING OPTIMUM) + Performance Drink
Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Alfalfa                            330 biji  —>Tahan 1-5 bulan
ESP                                   850g  —>Tahan 1.5-2 bulan
Ostematrix                     120 biji  —>Tahan 1 bulan
Performance Drink            539g  —>Tahan 1.5-2 bulan

HARGA : RMxxx.xx

SET E
Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil.

Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Alfalfa                             330 biji  —>Tahan 1-5 bulan
Ostematrix                     120 biji  —>Tahan 1 bulan

HARGA : RMxxx.xx

Set B
Untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata.

Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Alfalfa                            330 biji  —>Tahan 1-5 bulan

HARGA : RMxxx.xx  

SET Eu-four- Pack
Set ini diberi nama sebagai ” Eu – Four Pack “. Ini kerana ia mengandungi 4 vitamin yang penting untuk tubuh. Apa yang menarik dengan Eu-Four Pack ini? Ia boleh dimakan oleh suami isteri malah ibu dan ayah kita juga! Selamat dan sesuai diambil oleh ibu menyusu dan ibu yang mengandung. Ia sangat baik untuk keperluan tubuh ibu dan pembesaran anak yang dikandung mahupun yang disusukan. Ia juga sesuai untuk ibu atau wanita yang mempunyai masalah tumit kaki berbisa, sejuk2 badan, mereka yang sering keletihan dan sukar bangun tidur

Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Ostematrix                     120 biji  —>Tahan 1 bulan

HARGA : RMxxx

Set B + Energizing Soy Protein (ESP)
ESP sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

Vitamin C                       180 biji  —>Tahan 6 bulan
B complex                      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Vitalea/ multivitamin      120 biji  —>Tahan 4 bulan
Alfafa                             330 biji  —>Tahan 1-5 bulan
ESP                                   850g  —>Tahan 1.5-2 bulan

HARGA : RMxxx.xx

NISHA RAZALI
SID : 1004211 | TEL@WA : 018 215 1847 | zubainishah@gmail.com

Bagaimana Cara Handle EBM

Bismillahhirrahmannirrahim,

Saya rasa ramai yang dah tahu atau ramai yang masih mencari cara yang betul untuk mengendali EBM. Kalau kita tengok nampak macam mudah tetapi jika kita salah handle semua hancus terutama susu yang kita pump tu. Meh kita baca dan perbaiki mana yang salah 😀

EBM = Expressed Breast Milk

Saya ambil info ini dari FB Kump. Ibu Menyusukan. Jangan lupa print bagi kat nursery, tampal kat peti ais, bagi kat husband yea

 

EBM

ebm2

Nanti saya update lagi mengenai EBM.. sabar yea.

 

Salam Sayang dari saya,

Nisha