Sarapan yang sempurna untuk bertenaga sehari!

Alhamdulillah.. baru selesai sarapan pagi.. kebiasaannya memang sarapan pagi akan bawa ke tengahari.. sebab pagi tu dah ke ‘laut’.. hehe.. OT ngan anak-anak gitu lah gayanya. Seriously, bila anda skip sarapan pagi.. anda akan mudah penat, letih, mood ke ‘laut’.. bila time makan tengahari.. makan macam 2 orang makan.. bahaya tu..

Silap hari bulan nak slim terus jadi bam bam.. jangan yea.. bahaya tu

Meh kita balik pada tajuk asal ‘SARAPAN YANG SEMPURNA UNTUK BERTENAGA SEHARI!

Ramai tidak sedar yang sarapan merupakan rahsia untuk kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Dengan tidak bersarapan, anda mungkin:

-> Tidak dapat memberu tumpuan untuk masa yang panjang

-> Kurang peka

-> Mengambil masa yang lam untuk bertindak balas

-> Kandungan gula dalam darah yang rendah

-> Produktiviti kerja menurun

PhotoGrid_1408403069814

Shaklee menawarkan SET MIGHTY 3 GEMS untuk memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat.

Kebaikannya:

~ bertenaga sepanjang hari

~ Membantu dalam meningkatkan tahap kepekaan dan penumpuan

~ Memelihara kesihatan secara menyeluruh

 

 

Dapatkan 1 satu set untuk sarapan pagi anda. Hubungi saya Nisha Razali 018 215 1847

p/s : elok untuk orang yang selalu tak sempat bersarapan dan juga yang ada gastrik. Kalau yang nak dekat nak bersalin, elok gak bawak nie. Biar rasa bertenaga masa dan selepas bertarung dalam labour room.

Advertisements

7 panduan untuk memilih supplemen SOY

Bila baca tajuk kat atas tu terkedu sekejap.. rupa-rupanya bukan senang nak memilih dan membuat soya yang berkualiti.. jom kita baca.. apa kriterianya

Ini dia kritetia yang perlu ada.. Macam nak pilih menantu pulak, yea tak?

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilah Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian… toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu~ Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol ~ Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone….. up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan~ Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan~ Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu. ESP - Soy Protein Isolate PowderKebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

sumber: http://www.mamafaiz.com/2011/01/cara-memilih-soy-protein-yg-berkualiti.html

Sekarang terpulang pada anda untuk memilih mana yang terbaik.. tepuk dada tanya selera..

Kalau tanya saya, saya pilih gambar sebelah tu.. ESP (Energy Soy Protein)

Berminat, contact me at this number 018 215 1847

Supplemen asas untuk anda sekeluarga

Alhamdulillah… dapat gak update post.. walaupun PC dok auto shutdown jea.. bergilir-gilir kejap guna handphone.. kejap guna PC.

Sesiapa yang tak pernah ambil apa-apa supplemen dan ingin mencuba, saya cadangkan cuba Set Family Wellness. Ini adalah supplemen asas yang mengandungi nutrisi yang berkhasiat bukan sahaja untuk anda tetapi juga seisi keluarga supaya kekal sihat dan bertenaga.family wellness

Jom kita lihat satu persatu kebaikan produk SET FAMILY WELNESS

1) ESP
Kebaikannya:
– Untuk wanita yang ingin pregnant atau plan untuk pregnant : ESP pulih dan pelihara rahim kita.
– Untuk wanita yang sedang pregnant: ESP kuatkan rahim kita dan bantu pembentukan otot bayi.
– Untuk wanita yang menyusu anak: ESP bantu banyakkan pengeluaran susu.
– Untuk sesiapa yang nak stabilkan hormon : ESP mengandungi kacang soya, yang kaya dengan isoflavon, ia bantu memulihkan hormon wanita.
– Untuk sesiapa yang mahu kurus : ESP buat kita rasa kenyang. Nafsu nak makan pun kurang.
– Untuk sesiapa yang ingin kekal sihat : ESP beri ketahanan badan dan pelengkap nutrient dalam badan kita.
– Untuk sesiapa yang nak cantik : ESP buat kulit kita anjal, jadi gebu dan tona kulit sekata. Nampak berseri gitu. Kelas u.. jimat make up
– Untuk sesiapa yang bercadang untuk puasa : ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa lemah. Nak best lagi, add on performance drink
– Pesakit kencing manis: ESP mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
– Membekalkan tenaga berterusan yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
– Membantu Menghilangkan “Stretch Mark” Sewaktu Mengandung – ESP Shaklee bertindak memperbaharui sel-sel kulit dan menghasilkan kulit baru yang lebih cantik dan tegang.
– memulihkan fungsi prostat lelaki.
– Untuk sesiapa yang ada gastrik : ESP meneutralkan keasidan di dalam perut.

2) VITALEA
Kebaikannya:
– Sebagai penambahan tenaga segera, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
– Pelengkap Nutrisi, kerana kita sering kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia (vitalea mengandungi Iron yang dapat membantu penghasilan sel darah merah, penyebab utama anemia. Ini sangat penting buat ibu mengandung, ibu dalam pantang dan pesakit anemia)
– Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
– Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
– Merupakan elemen penting pada sel tubuh, kerana ia menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid (di sebabkan oleh kekurangan iodin dalam badan pesakit. Sebiji vita-lea mengandungi 75 mcg Iodine (as potassium iodide and sea kelp). Jika anda sedang menghidapi, atau diserang beguk, ambil 2 biji Vita-Lea sehari, untuk memperolehi sumber 150 mcg Iodine, ya. Dengan izin Allah)
– Ia juga berperanan melindungi organ seperti buah pinggang, jantung dan hati
– Mengandungi Beta Carotene yang membantu mengekalkan pertumbuhan badan, mengawalmasalah penglihatan & membantu pembentukan tisu badan.
– Vita-lea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya
– ia adalah antara supplement terpenting untuk diet atau slim yang mana kalau kita kurang makan, dengan pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit sentiasa tegang.

3) B-COMPLEX
Kebaikannya:
– melancarkan metabolisme
– melancarkan peredaran darah
– mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
– mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
– memulihkan gangguan saraf
– menjaga kesihatan mata dan kulit
– meningkatkan nafsu makan
– memperbaiki system pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi energi
– Berama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak , protein, karbohidrat menjadi energi.
– untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D
– meningkatkan kekebalan tubuh
– menjaga keseimbangan garam-garam mineral
– membantu sintetis RNA dan DNA
– mencegah kerosakan saraf pada janin

4) SUSTAINED RELEASE VITA-C
Kebaikannya:
– Membentuk Kolagen : Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.
– Memperbaiki Simptom Pendarahan : Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
– Peningkatan Sistem Imun : Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema.
– Memerangi kanser : Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.
– Mencantikkan Kulit : Pengambilan Vitamin C hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
– Memperbaiki Insomnia : Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.
– Mengekalkan kolestrol sihat : ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Itulah penerangan secara ringkas. Berminat atau ada sebarang pertanyaan, boleh contact @ wassap saya (Nisha) 018 215 1847