Susu Badan Dia Banyak

Bismillahhirrahmannirrahim… alhamdulillah.. alhusaini masih lagi full breastfeed. Cabaran dalam tempoh nak capai 2 tahun itu masih ada.

Sambil2 cari idea nak tulis apa kat blog nie, saya dok baca dalam satu group kat fb nie.

Saya perasan ada sesetengah orang rasa mudah down bila tengok hasil tuai dia sikit dan hasil tuai orang lain banyak (susu)

Nie ayat yang biasa saya tengok

“Saya dari awal niat nak menyusukan anak, tapi susu tak ada”
“Saya memang nak BF anak tapi tak ada rezeki”

Dalam hati saya kata “Hari-hari dok ulang ayat tu, memang rezeki tu tak nak datang”

Mulai sekarang.. detik ini.. Ubah cara pemikiran anda. Be positive. SAYA BOLEH.. jangan lupa sertakan doa dan Mohon padaNYA..

Jom kita cari dan kenalpasti punca KENAPA SUSU BADAN SIKIT ? Lihat senarai ini

  1. Adakah Sesi perahan di buat dengan secara konsisten?
  2. Adakah kita minum air kosong dengan secukupnya?
  3. Adakah kita dalam mood yang baik, emosi yang stabil dan badan yang segar?
  4. Adakah badan kita cukup nutrien?

Bila dah kenalpasti, meh baca senarai kat bawah ini pula

Untuk berjaya dalam penyusuan,

1. Pump setiap 2 jam atau 3 jam sehari.
Cuba buat jadual pump. Dari situ, senang kita nak trace berapa kerap kita mengepam. Jangan nak cuba ngelat. Nanti anda yang rugi. Dan, tidak perlu tunggu payudara bengkak baru nak pump. Bila anda faham konsep supply & demand, anda telah berjaya melangkah satu anak tangga dalam penyusuan.

2. Jangan stress.
Bila kita stress, badan kita akan sibuk layan stress kita. Nanti tubuh badan kita ‘tak layan’ hormon2 penyusuan.

Macamana nak hilang stress? Dalam handphone ada I-Quran, buka dan dengar alunan al-Quran. Tak pun kita ber zikir. Last sekali, cari muzik yang bersesuaian. Jangan cari lagu sedih. Ke laut jadinya.

Be positive. Bagi datangnya aura positif. Set in your mind ‘Aku boleh nyusu anak aku sampai 2 tahun’. Bila datang rasa tenang, relaks dan gembira, secara tidak langsung tanpa kita sedari.. ada peningkatan dalam penghasilan susu.

3. Elakkan pengambilan minuman berkafien
Banyakkan minum air kosong. Bukan segelas yea. Tidak kurang dari 8 gelas dan sebaik2nya lebih 2 liter

4. Anda juga boleh ambil supplement khas untuk penyusuan. Anda boleh klik kat sini

Tak mahu ambil supplement boleh. Pastikan anda ambil sarapan pagi, tengahari dan malam dengan seimbang. Jangan kerana takut gemuk, anda makan ala kadar jea.

Jika anda takut gemuk, ambil lah supplemen untuk membantu anda bakar lemak 😀

Berminat nak dapatkan supplement, contact me

Nisha Razali ~018 215 1847~ | SID : 1004211

Promosi Shaklee Vivix

Salam sejahtera semua.. hari ini entry pendek sahaja.. sekadar nak berkongsi promosi bulan ini.

Promosi by Shaklee (M) Sdn Bhd… Buy 6 free 1.. Promosi berakhir 30 June 2014. Kalau anda nak beli sebotol dua jea, boleh ajak kawan-kawan kongsi.. Boleh hubungi mana2 pengedar Shaklee yang sah yang anda suka. Dengan saya pun boleh 😀

Oh yer kawan2.. saya memang syorkan.. malah menggalakkan anda ambil Vivix… bukan sebab saya nak pulun bonus tapi sebab tubuh badan anda perlukannya.

Sebelum saya cerita panjang yang tak berapa lebar, jom kita tengok apa bahan yang terdapat dalam Vivix.

knotweed jepun     muscadine grape      elderberry      purple carrot

1. Polygonum Cuspidatum
Melambatkan proses penuaan, merendahkan kolestrol, merendahkan tekanan darah, meninggikan prestasi atlet dan mengurangkan berat badan

2. Anggur Muscadine
Mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti-bakteria

3. Elderberi Eropah
Mampu memberi perlindungan terhadap penyakit kardiovaskular dan jantung, mengurangkan stress, memperbaiki penglihatan dan penghadaman

4. Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol
Mengurangkan risiko penyakit koronari jantung.

Secara ringkasnya lah yea, Vivix ini bagus utk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas, melindungi dan memperbaiki DNA.. Kenapa DNA? Kerana hampir setiap hari tubuh kita mengalami kerosakan DNA akibat radikal bebas. (Credit : Kak Cery)

Nak raya.. nak kenduri kahwin.. nak naik pelamin.. nak cantik… dan sebagainya.. kalau anda malas makan banyak tablets, boleh ambil vivix. Kena makan secara consistant dan ia ambil masa untuk dapat outputnya. Ia juga bergantung pada tubuh seseorang. Hari ini makan, esok dah cantik.. takdelah macam tu.

 

Berminat? contact me
Nisha Razali (SID:1004211)
TEL@WA : 018 215 1847
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.