Bulan ramadhan dan pengeluaran susu!!!


Bismillahhirrahmannirrahim..

happyfasting

Gambar : Sumber Google

Bulan puasa pun tak lama lagi.. siap letak gambar lagi.. berkobar-kobar nak sambut bulan ramadhan.. Yang pasti, ramai yang dah mula ganti puasa.. bagi ibu2 yang masih menyusukan anak, jangan risau tentang pengeluaran susu yea.

jangan risau tau.. kalau risau nanti efek pengeluaran susu pulak.. yang penting pastikan kita mengambil makanan yang seimbang. Dengan izin Allah, tak kan terjejas pengeluaran susu. Bila kita berpuasa.. badan kita akan lebih letih dan rasa dahaga yang amat.. bila badan terlalu letih dan tidak bertenaga…ini yang boleh buat kurang mood, stress, naik angin akhirnya impak yang buruk ke atas penghasilan susu… Sebab itulah anda perlu mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti oats, kurma, dan makanan tambahan……terutamanya.. ESP, mealshakes dan Performance Drink….

Antara persiapan sebelum/semasa berpuasa bagi seorang ibu menyusu:
–> Amalkan pemakanan seimbang.
–> Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.
–> Ambil supplemen –ESP, mealshake, performance drink, tablet2 vitamin
–> Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.
–> Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.
–> Ceria2 selalu.. jangan stress
— >Jaga fizikal-banyakkan rehat, tidur cukup, dsbnya. Ingat, kita bukan superwomen. Kita perlu rehat secukupnya. Kalau tida ia boleh ganggu pengeluaran susu dan kita akan keletihan yang teramat.
–> banyakkan doa & istigfar

Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :
Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna

Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga. ~genki Momma

testimony saya? – saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg…dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun. ~kak cery

sumber :  mamafaiz

 

Untuk pengetahuan semua, ESP adalah Soy Protin dan ianya dalam bentuk serbuk. Mealshakes dan Performance drink pun dalam bentuk serbuk.
Cara penyediaan amat lah senang.

For order atau sebarang pertanyaan, boleh contact saya

Nisha Razali (SID : 1004211)
TEL @ WA : 018 2151 847 | zubainishah@gmail.com

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s